محمد باقر نوبخت در نشست خبری این هفته خود با اشاره به شرایط پیش روی دولت در دو سال آتی خاطر نشان کرد: در دو سال پیش رو، دولت با یک رخداد اقتصادی سیاسی اجتماعی مواجه است و آن نیز فراهم شدن لغو تحریمهای غیر عادلانه و غیر انسانی است.
وی با اشاره به همزمانی اجرای برنامه ششم توسعه با لغو تحریمها اظهار کرد: خوشبختانه در شرایط بعد از تحریم که باید با برنامه ریزی مناسبی از آن استفاده کنیم، یک همزمانی با برنامههای ششم توسعه که دولت باید آن را از ابتدای سال 95 اجرا کند، ایجاد شده است.
سخنگوی دولت با بیان اینکه از سه برنامه پیشبینی شده برای سال آینده در دولت، برنامه خوشبینانه اجرا خواهد شد، اظهار کرد: دولت برنامه ششم را در فضایی خوشبینانه تهیه میکند اما با این وجود دو برنامه دیگر را که برای شرایط بدبینانه و شرایط فعلی پیش بینی کرده بود در دسترس دارد و متناسب با شرایط نیز از آنها بهره خواهد برد.
نوبخت همچنین با تاکید بر این که آنچه برای دولت مهم است ایجاد فضای جدید برای سرمایه گذاریهای خارجی و داخلی است خاطر نشان کرد: پس از لغو تحریمها میتوانیم از فضای مناسب جهت بهبود کسب و کار برخوردار شویم که در این شرایط هم شرکتهای خارجی و هم منابعی که در بخش دولتی وجود دارد برای سرمایه گذاریهای اقتصادی مشارکت خواهند داشت.
وی با اشاره به حضور تیمهای اقتصادی و سیاسی در کشور پس از توافق وین خاطر نشان کرد: تعدد و تکرر سفر مقامات خارجی به ایران بیانگر این است که فرصتی برای ما فراهم خواهد شد که باید از آن به نحو مناسبی استفاده کنیم. گرچه ممکن است این سفرها با تعقیب منافع ملی کشورهایی دنبال شود که در ایران حضور پیدا میکنند اما در نهایت این ما هستیم که نوع و میزان همکاریها را تعیین میکنیم.
سخنگوی دولت با اشاره به تمایل دولت به استفاده از سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشور به جای استفاده از فاینانسهای بینالمللی گفت: در حال حاضر دولت طرفهای خارجی را به سه دسته کشورهایی که رقابتپذیری در اقتصاد آنها مبتنی بر عوامل تولید است ، کشورهایی که رقابتپذیریشان در اقتصاد مبتنی بر بهرهوری است و کشورهای رقابتپذیریشان در اقتصاد مبتنی بر نوآوری است تقسیم میکند.
وی با بیان اینکه در چارچوب اقتصاد مقاومتی باید رشد اقتصاد را بالا ببریم و تولید را افزایش دهیم و بر صادرات متمرکز شویم گفت: برای صادرات نیاز به بازار داریم که البته تامین بازار بینالمللی کاری دشوار است و در این راستا میتوانیم از کمک کشورهای خارجی که برای سرمایه گذاری به ایران سفر میکنند بهرهبگیریم.
نوبخت با اشاره به اینکه در تنظیم برنامه ششم باید شرایط بعد از تحریم را در نظر داشته باشیم تاکید کرد: برنامه ششم ضمن این که جامع نگر است مساله محور خواهد بود. یعنی در برنامه ششم بر چند موضوع خاص متمرکز میشویم که برخی از موضوعات اورژانسی هستند و اگر به آنها رسیدگی نکنیم تبدیل به بحران میشود مثل موضوع آب، محیط زیست، ریزگردها و صندوقهای بازنشستگی.
سخنگوی دولت ادامه داد: در برنامه ششم بخشهایی که میتواند به عنوان پیشران عمل کند نیز مد نظر خواهد بود. مانند موضوعات فناوری، گردشگری، میادین مشترک نفتی، حمل و نقل و معادن و ما در مواجهه با هیاتهای اقتصادی خارجی کاملا هدفمند وبا چشم باز پیش خواهیم رفت.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به این که قرار است جلساتی با دبیران اقتصادی رسانهها هر هفته برگزار شود و با آنها همفکری داشته باشیم، گفت: رسانهها ظرفیت بیشتری از اطلاع رسانی صرف دارند چون مرتب مسائل را رصد میکنند و دولت باید از این ظرفیت استفاده کند و به طور کل معتقدیم میتوانیم از ظرفیت فکری همه ایرانیان و نخبگان از هر تشکل و گرایش سیاسی برای ارتقاء کشور بهره بگیریم. همچنین بنا داریم از همه مسئولین رسانهها در هفته آینده دعوت کنیم تا با همکاری و همفکری و همدلی وهم زبانی آنها برای پیشبرد هر چه بهتر امور اقدام کنیم.
نوبخت همچنین از جلسه امروز خود با فرهنگیان خبر داد و گفت: برای ما ناراحت کننده است که فرهنگیان برای بیان نظرات و صحبتهای خود مقابل مجلس جمع شوند و ما برای شنیدن نظرات آنها فرصتی فراهم نکنیم بلکه باید جلساتی در شان فرهنگیان تشکیل شود و نباید اجازه دهیم برای آنها مسائل قضایی پیش بیاید بنابراین از این که حتی یک فرهنگی در حبس باشد متالم هستیم.
نوبخت افزود: در راستای استفاده از نظرات نخبگان در عرصههای مختلف نهاد رسمی برای ارتباط با انجمنها و شنیدن نظرات آنها و استفاده از آن در برنامه ششم تعیین کردهایم.
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه در برنامه ششم باید گامهای مهمی برای توازن بخشی منطقهای برداریم گفت: در برنامه ششم توجه خاصی به سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان خواهیم داشت.
وی با بیان این که از دیگر برنامههای دو سال آینده کار دولت، توجه ویژه به اقتصاد مقاومتی و استفاده از همه ظرفیتها برای تحقق آن خواهد بود اظهار کرد: تولید را برای صادرات افزایش خواهیم داد و در این راستا از دانش فنی برخوردار خواهیم بود و با توجه به انتظارات فراوانی که مقام معظم رهبری در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی مطرح کردهاند در جلسه گذشته هیات وزیران آقای جهانگیری معاوناول رئیس جمهور از طرف شخص رئیس جمهور به عنوان ریاست قرارگاه اقتصاد مقاومتی تعیین شدند تا برای بازطراحی این ستاد و برنامه ریزی جهت تحقق هر چه بیشتر منویات مقام معظم رهبری اقدامات لازم انجام شود.
نوبخت در ادامه به ارائه آماری از پرداختهای دولت برای بودجههای عمرانی خبر داد و گفت: تا 12 شهریور 3 هزار و 800 میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی پرداخت شده است و 2 هزار و 100 میلیارد تومان برای مهار آبهای مرزی پرداخت شد که در مجموعه 8 هزار و 900 میلیارد تومان دادهایم و پیش بینی میشود تا پایان شهریور بیش از 10 هزار میلیارد تومان پرداخت کنیم و ما حتی برای تامین منابع ریالی و هزینهای از بانکهای تسهیلاتی گرفتهایم و به گندمکاران نیز دادهایم. به طور کل تلاشمان این است که پولها به سمت طرحهای عمرانی رود و در هزینههای جاری صرفه جویی کنیم.
به گزارش ایسنا، نوبخت در ادامه این جلسه در مورد برنامههای دولت در مواجهه با شرکتهای خارجی حاضر در ایران برای سرمایه گذاری درکشور گفت: قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل وضع شد که قطعنامههای قبلی را لغو کرد و اجرایی شدن آن به اواخر امسال و اوایل سال آینده میرسد و نباید این طور فکر کنیم که کشورهای خارجی برای سرمایه گذاری در ایران تنها با یک سفر و بدون انجام بررسی های لازم اقدام به سرمایه گذاری خواهند کرد.
وی با اشاره به این که شرایط تحریم باعث شده بود که اقتصاد ایران برای برخی از کشورها ناشناخته بماند گفت: باید به کشورها فرصت دهیم تا شناخت بیشتری از اقتصاد ایران پیدا کند و لزومی ندارد هر کسی برای سرمایه گذاری به ایران آمد به این خواستگار جواب بله بدهیم و یا ما هم متقابلا خواستگاری کنیم. اما دولت قول میدهد حواسش جمع باشد چون مردانی که برای مذاکرات اقتصادی اقدام میکنند مثل مردان مذاکرات دیپلماسی و هستهای افرادی مسط هستند.
نوبخت در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت شرکتهای بیمه گفت: بخشی از مطالبات در حال حاضر در بیمارستانها از بیمهها وجود دارد و در این راستا جلسه روز یک شنبه با وزیر بهداشت و درمان و تعاون داشتیم که قرار شد تخصیص مناسب منافع برای حل و فصل این مساله مشخص شود.
سخنگوی دولت در مورد شکلگیری کمپین خودروی ایرانی نخرید و اظهارات اخیر وزیر صنعت گفت: صنعت خودروی ما قطعا به عنوان بخشی از تولید داخلی مورد توجه ما خواهد بود و در مذاکراتی که با هیاتهای خارجی جهت سرمایهگذاری در ایران داریم از طریق دانش و فنی و سرمایهگذاری در عرصهی صنایع داخلی و به ویژه صنعت خودرو استفاده خواهیم کرد.
وی با بیان این که کیفیت خودروهای داخلی باید افزایش یابد و قیمتها مناسب شود خاطر نشان کرد: اگر کسی نخواهد از خودروی ایرانی استفاده کند میتواند در چارچوب قانون خودورهای دیگری را انتخاب کند و ما هیچگاه ادیباتی که در شان دولت تدبیر و امید نیست در توصیف کسانی که از خودروهای داخلی استفاده نمیکنند را نمیپذیریم و قطعا نظر وزیر صنعت و معدن و تجارت که از شخصیتهای با تجربه حوزه صنعت هستند برای تقویت صنعت داخلی بوده است و همه باید تلاش کنیم متناسب با شخصیت و فرهنگ فاخر ملت ایران از ادبیات فاخر در توصیف آنها و برای بیان نظراتمان استفاده کنیم.
وی همچنین در رابطه با مصوبات تک نرخی گفت: در این زمینه اقدامات قاونی لازم را انجام میدهیم و به موقع اطلاع رسانی خواهیم کرد.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد اختلاف بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی نیز گفت: این مساله مربوط به دولت گذشته است. منابع ارزی صندوق در حساب بانکهای مرکزی بوده و بانک مرکزی امانتدار صندوق توسعه ملی به حساب میآید. در دولت قبل تصمیم گرفته شده بخشی از منابع از سوی بانک مرکزی به شرکتهای زیر مجموعه وزارت نفت برای سپردهگذاری داده شود اما بانک مرکزی دولت گذشته حق نداشت پولی را که به شرکت نفت میدهد از حساب صندوق پرداخت کند. بنابراین اختلافاتی از گذشته بین بانک مرکزی و صندوق وجود دارد که باید پیگیری شود اما از سال 92 هیچ صنفی از صندوق بدون مجوز قانونی هزینه نداشته است و بهتر است آقای سیف و صفدرحسینی این موضوعات را که از گذشته باقی مانده است در جلسات داخلی حل و فصل کنند و به روزنامهها کشیده نشود که باعث تشویق اذهان عمومی شود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد این که دولت از ظرفیت مسیر برای تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده خواهد کرد یا خیر؛ گفت: بخشی از نیروهای مسلح ما شامل ارتش ، سپاه و بسیج ظرفیتهایی دارند و آماده کمک به دولت برای تحقق اقتصاد مقاومتی هستند که دولت حتما برای استفاده از این ظرفیتها استقبال میکند و به طور کلی دولت آمادگی دارد هر کسی طرحی برای ارتقاء کشور و اجرای اقتصاد مقاومتی دارد مورد بررسی قرار دهند و برای استفاده از عقل جمعی همه ایرانیان آماده است.
سخنگوی دولت در مورد موضع دولت در رابطه با پرونده بابک زنجانی گفت: دولت حتما این مساله را پیگیری میکند چون بخشی از بیتالمال درگیر این پرونده است و دولت به نحو شایسته این موضوع را دنبال خواهد کرد.
نوبخت در پاسخ به سوالی درباره برگزاری انتخابات الکترونیکی و اظهار نظر آیتالله یزدی در این خصوص، گفت: هیات وزیران در این زمینه نظراتی داشتد و میتوانیم این کار را در مراکز استانهای بزرگ شروع کنیم و اعتباراتی هم از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی برای آن در نظر گرفته شده است. البته نظر آیتالله یزدی برای ما محترم است اما این نظر از جایگاه رسمی به دولت منعکس نشده است و دولت موظف به اجرای قانون است چرا که دولت مجری انتخابات و شورای نگهبان ناظر انتخابات است.
نوبخت همچنین در پاسخ به سوالی در مورد ادغام چند وزارتخانه صنعت و معدن و تجارت و اشکالات به وجود آمده در نتیجه آن گفت: در این زمینه موضوعات کارشناسی و نظرات مختلف وجود دارد که ادغام درستی نبوده است اما این کار در دولت قبل انجام شده و رسیدگی به آن نیاز به مجوزهای قانونی دارد و به موقع اطلاع رسانی خواهد شد.
نوبخت همچنین در مورد رتبهبندی فرهنگیان گفت: دوشنبه هفته گذشته شورای توسعه مدیریت تشکیل شد و طرح رتبه بندی فرهنگیان را با اصلاحاتی به تصویب رساند که از اول مهر امسال اجرا شود و به طور کل برای سال آینده 3 هزار و 500 میلیارد تومان منبع پیش بینی شده است و دولت به طور جدی معتقد به سرمایهگذاری در حوزه آموزش و پرورش است.
نوبخت در مورد نحوه تدوین برنامه ششم گفت: این برنامهها باید با توجه به سیاستهای کلی رهبری و یا بر اساس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت طراحی شود و رهبری این سیاستها را با مشورت مجمع تشخیص ابلاغ کردند و ما برای این که در وقت مقرر قانون برنامه را بدهیم اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.
وی افزود: در حال حاضر مجموعه احکامی که تنظیم شده است 60 ماده است که به صورت پیش نویس لایحه برنامه ششم تقدیم هیات وزیران شدند. همچنین دولت بنا دارد بودجه سال 95 را نیز طبق قانون تا 15 آذر تقدیم مجلس کند و مجلس تا این تاریخ وقت دارد احکام را بررسی نماید که پس از آن بودجه مورد بررسی قرار گیرد و بعد از آن نیز انتخابات مجلس برگزار خواهد شد. بعد از انتخابات مجلس بخش دوم برنامه را تقدیم مجلس میکنیم که ممکن است آن برنامه ده تا 12 جلد باشد.
نوبخت در جواب سوالی در مورد واگذاری باشگاههای پرسپولیس و استقلال گفت: دولت مصمم است پرسپولیس و استقلال توسط بخش خصوصی مدیریت و اداره شود.
نوبخت همچنین در مورد اقدامات دولت جهت ارتقاء اشتغال در کشور گفت: مرکز آمار ایران طبق قانون مرکز رسمی اطلاعات و آمار کشور است که به صورت فصلی و از طریق نمونه گیری وضعیت بازار اشتغال را اعلام میکنند که در مقایسه بهار 93 با بهار 94 حدود 800 هزار نفر وارد بازار کار شدند که از این تعداد 700 هزار نفر شغل پیدا کردند و حدود 113 هزار نفر از نیروهای جدید شغل پیدا نکردند و به طور کلی باید بدانیم رشد همیشه منجر به اشتغال نمیشود.
نوبخت همچنین در مورد بررسی برجام و ارائه آن به صورت لایحه به مجلس گفت: دولت نظر رسمی خود را مبنی بر این که نیازی به ارائه لایحه برای تصویب برجام نیست مطرح کرده بود اما رهبری اشاره کردند مجلس از رسیدگی به برجام کنار گذاشته نشود و با توجه به این بیانات رهبری که برای دولت فصلالخطاب است برجام در حال حاضر در مجلس بررسی میشود و دولت هر کمکی برای انجام بررسیهای لازم و دادن اطلاعات لازم باشد به مجلس خواهد کرد.
وی افزود: مطابق قانون، مجلس در خصوص حفظ دستاوردهای هستهای رسیدگی به این موارد به شورای عالی امنیت ملی واگذار شدند که این شورا نیز جلسات متعددی داشته و متن برجام را بررسی کرده است و امیدواریم در مجموعه آنچه خیر ملت ایران است تحقق یابد.
نوبخت در رابطه با نگرانی بخش خصوصی در شرایط بعد از تحریم گفت: فعالان بخش خصوصی نگران نباشند چون دربرنامه ششم توجه ویژهای به بخش غیر دولتی شده است و در اولویت کار قرار دارند.
وی در ادامه با بیان این که از تکنولوژی در همه عرصهها استفاده خواهیم کرد گفت: دو عامل، رشد را تعریف میکند که اولی سرمایهگذاری و دومی بهرهوری است که از دانش فنی و تکنولوژی به دست میآید.
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که آیا دولت تصمیمی برای تحریک تقاضا جهت خروج از رکود دارد گفت: وقتی تقاضا تحریک میشود که به حد امکان، عرضه وجود داشته باشد و نمیتوانیم بیجهت تقاضا را تحریک کنیم چون همراه با خروج از رکود باید مهار تورم را هم در نظر داشته باشیم.
وی در ادامه در مورد قوانین دست و پا گیر سرمایهگذاری خارجی گفت: البته که باید جلوی هر نوع نفوذ خارجی در کشور گرفته شود اما این که هر کشوری به دنبال منافع خود باشد طبیعی است و مهم این است که ما نیز با قدرت به دنبال تامین منافع خودمان باشیم و در راستای جذب سرمایه گذاری نیز قانون رفع موانع تولید و پنجره واحد برای بهبود فضای کسب و کار مورد توجه است.
نوبخت همچنین در جواب سوال دیگری در مورد نظر آقای جلیلی در مورد مذاکرات و مواضع آقای باهنر مبنی بر این که قبلا مذاکراتی انجام نمیشده و فقط اعلام موضع دو طرف بوده است گفت: من وارد این موضوع نمیشوم و معتقدم ملت ما با هوشیاری موضوعات را رصد میکنند و نه از روی حرفها بلکه عملکردها قضاوت خواهند کرد.
وی در مورد نظام پرداخت کارکنان دولت گفت: کارکنان دولت احساس میکنند در حال حاضر برداشت عادلانه از سوی کارکنان دولت اتفاق نمیافتد و تفاوتهای غیر منطقی در پرداختها وجود دارد و در این راستا سازمان مدیریت قرار است نظام پرداختها را مورد بازنگری قرار دهد.منبع: خبرگزاری ایسنا
به گزارش واحد تامین خبر یزدفردا، اکبر ترکان، در پاسخ به سؤالی درمورد آثار واقعی رفع تحریمها در اقتصاد ایران، خاطرنشان کرد: «آنچه به عنوان مجموعه تحریمها نامیده میشود، شامل تحریمهای سازمان ملل، آمریکا و اروپا و تحریمهایی است که برخی کشورها بر اساس تحریمهای سازمان ملل اعمال کردهاند؛ مسلم است وقتی تحریمهای بانکی اعمال میشود، ما نفت خود را میفروشیم اما دسترسی به پول آن آسان نیست و گاهی اوقات جابهجایی پول در دنیا هزینه زیادی برای ما دارد».
مشاور عالی رئیسجمهور افزود: «سالها کوشش شد که نظام تجارت خارجی ایران از فساد دلالی پاک شود؛ نمیخواهم بگویم کشور در این راه موفق شد، اما تمام تلاش وزیر اطلاعات و نهادهای نظارتی این بود که شبکه دلالی از بین برود؛ وقتی تحریمها تصویب و اجرائی شد، همه دعوت کردند تا این شبکهها دوباره دایر شود؛ زیرا برای فروش نفت و تحصیل درآمدها باید دلالها میآمدند؛ بنابراین کثیفترین و آلودهترین جریان تجاری به خاطر وجود دلالها در اقتصاد ایران تقویت شد؛ دلالها در خرید و فروش نفت و جابهجایی پول و حمل و نقل کالا وارد شدند. چون ارتباط مستقیم خرید، گشایش اعتبار و حملونقل تحتتأثیر قرار گرفته بود. یعنی دلالانی که وزارت اطلاعات و دستگاههای نظارتی به دنبال نابودی آنها بودند، مشروعیت پیدا کردند و در جریان معاملات قرار گرفتند که فساد آن غیرقابلمحاسبه است».
ترکان در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا در کنار دلالان داخلی، دلالان خارجی هم در این عرصه حضور داشتهاند یا خیر؟ گفت: «بابک زنجانی یک آدم نیست، یک جریان است. مگر به قول آقای زنگنه ممکن است میلیاردها دلار نفت خام را تحویل یک آدم یکلاقبا بدهند؟! این یک زنجیرهای است که از داخل کشور ما شروع میشود و تا خارج امتداد مییابند. این زنجیره کشف نشده است؛ یعنی فردی به نام بابک زنجانی همه چیز نیست؛ شاید دستگاههای اطلاعاتی - امنیتی ما بیشترین کوشش خود را میکنند تا مبادا آن زنجیرهای که بابک زنجانی به آن وصل است، او را در زندان نزند! زیرا ما یک نقطه از این زنجیره را داریم و اگر آنها این یک نقطه را بزنند همه زنجیره گم و گور و باعث میشود دیگر به جایی دسترسی نداشته باشیم و پولمان گم و گور شود. حلقههای این زنجیره به هم متصل است؛ مگر میشود ٦/٢ میلیارد دلار به یک فرد یکلاقبا داده شود».
مشاور عالی رئیسجمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد در ادامه با اشاره به آثار رفع تحریم در فروش نفت، دریافت درآمد نفت، تأمین نیازهای کشور و خریدها، افزود: «وقتی وضعیت تحریم وجود دارد، ما برای تأمین نیازهای کشور نمیتوانیم از شرایط رقابتی استفاده کنیم و در صورت رفع تحریمهاست که میتوانیم بهترین خریدها و معاملات را داشته باشیم. در شرایط تحریم تکمنبعی میشویم و با آن جریان بینالمللی دلالی آسیبهای بسیار بزرگی به اقتصاد ایران زدهایم. حتی بعد از رفع تحریمها سالها طول میکشد دانهدانه شبکههای دلالی را کشف و جراحی کنیم و از داخل سیستم کشور بیرون بکشیم؛ زیرا این شبکهها در تمام سیستم کشور نفوذ کرده و همهجا را نجس کردهاند».
ترکان در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه آیا سرمایهگذاریهای خارحی در ایران پس از رفع تحریمها صرفا در واردات و صادرات خلاصه میشود یا سرمایهگذاری مولد هم انجام خواهد شد، گفت: «فقط واردات و صادرات نیست؛ اما ما نمیتوانیم بیمحابا دنبال فاینانس برویم. اگر پول قرض کنیم و بانکهای ایرانی هم ضامن شدند اما در سررسید، شرکتها پول را پس ندادند، بانکها باید آن را بپردازند. الان همین معوقات بانکی که وجود دارد، ریالی است و اگر غفلت کنیم، ممکن است به معوقات ارزی تبدیل شوند».
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024